Artikler
Fra peer-partnerskabet
Her finder du artikler og viden om peer-støtte. Vi udgiver løbende artikler om spørgsmål som vi møder hos de frivillige, deltagerne eller i vores dialog med kommuner og andre samarbejdspartnere.
Vi har beskæftiget os med erfaringsbaseret støtte og læring siden 2009, og forsøger ikke at glemme, at for mange er peer-støtte nyt. Derfor indeholder mange af artiklerne grundlæggende information og viden om peer-støtte.
Artiklerne bygger på vores aktuelt bedste viden om peer-støtte. Vi lærer selv hele tiden, og der kan derfor være nyere artikler, som beskriver forhold ved peer-støtte anderledes, end i tidligere artikler.
Hvis du leder efter noget, og ikke kan finde det, kan du også tjekke vores nyheder.
200 har nu meldt sig til lodtrækningsforsøget – se Astrid Krags tak til deltagere og frivillige peers
“Jeg vil egentlig bare sende jer en kæmpestor tak. Tak til jer som er tilmeldt som deltagere i gruppeforløbet, og...
Læs artiklenNu kommer levede erfaringer på pensum. Hvad ligger bag?
Den d. 31. marts inviterer Københavns Professionshøjskole til informationsmøde for alle, der har levede erfaringer og lyst til at formidle/undervise...
Læs artiklenEn rejse mod et bedre hverdagsliv – også for peergruppelederen
Der er naturligvis mest fokus på, hvad man som peer-gruppedeltager får ud af et gruppeforløb hos Peer- Partnerskabet. Her vil...
Læs artiklenMine erfaringer som peer-gruppeleder – om hvordan vi skaber et frirum, der gør det muligt at tage styringen i eget liv.
”Vejen til hverdagslivet” er et gruppeforløb ledet af frivillige peers. Jeg er en af disse frivillige gruppeledere. Min baggrund for...
Læs artiklenLæs det her, hvis du kæmper for et bedre samfund på grund af noget du har prøvet i livet!
Baggrundsartikel om at lede forandringer ud fra levede erfaringer Bruger du dine erfaringer med fx psykisk sårbarhed, hjemløshed, krigstraumer, anbringelser...
Læs artiklen»Vi vil gerne vise, at peers kan noget, som andre ikke kan«
Samfundet spilder værdifulde erfaringer ved ikke at lade mennesker med personlige erfaringer med psykisk sårbarhed spille en større rolle i...
Læs artiklenForståelsen af recovery har også betydning for peers
Baggrundsartikel: Recovery og peer-støtte Det er efterhånden alment accepteret, at mennesker kan komme sig af selv alvorlige psykiske vanskeligheder. Selvom...
Læs artiklenPeer-gruppen gav nye veninder og evighedsredskaber til fremtiden
Når man står ved en skillevej i livet, kan det være svært at finde ud af, hvilken retning man helst...
Læs artiklenPodcast

I podcasten ‘Mød en peer’ møder du Marie, der er frivillig peer. Marie leder gruppeforløb i Helsingør sammen med andre frivillige i Peer-Partnerskabet. Marie fortæller bl.a. om, hvordan hun i dag bruger sin sårbarhed som en personlig styrke.
Du kan lytte til podcasten her – eller på Spotify, Itunes og samtlige podcast-apps. Søg på ‘Mød en peer.’ (ligger under Det Sociale Netværk).
Viden og forskning
Evalueringer, undersøgelser og forskningsartikler vi har udarbejdet eller bidraget til.

Udgivet i 2021 af Peer-Partnerskabet m.fl.
Læs mere
”Det er første gang jeg har skullet beskrive mig selv så positivt!"
Opsamlende rapport, september 2021
Siden februar 2021 har Peer-Partnerskabet m.fl. afprøvet en ny metode på psykiatriske afdelinger og i den kommunale socialpsykiatri. Fire regioner og to kommuner har deltaget i afprøvningen. Metoden hedder ’personlige statements’ og kan tydeliggøre, hvad psykiatriens brugere ønsker hjælp til, og hvordan hjælpen skaber værdi i den enkeltes hverdag.

Udgivet i 2021
WAPR Bulletin.
Læs mere
Handlekraft kræver handlerum – et bidrag til den internationale debat
Et bidrag til den internationale debat om læringen fra Corona og nedlukningerne. Udgivet i temanummer af World Association for Psychosocial Rehabilitation (WAPR) under overskriften “Lived experiences in mental health in a diverse world.”
Det ‘nye normale’ under nedlukningerne skabte en unik mulighed for mange psykisk sårbare, for at tage magten over hverdagen og skabe positive forandringer for sig selv.

Udgivet i 2021
Community Mental Health Journal.
Læs mere
Om at være kollega til en peer
På basis af empiri fra vores arbejde, har Lisa Korsbek, programleder i Region Syd skrevet artiklen ‘The Intentional Differences: A Qualitative Study of the Views and Experiences of Non-peer Mental Health Providers on Working Together with Peer Support Colleagues in Mental Health.’
Tidligere Udgivelser
Peer-Partnerskabet er etableret af Det Sociale Netværk og SIND. Centralt for os står videreførelsen af metoder og arbejdsformer, der er udviklet i den nationale peer-afprøvning
fra 2015-2018. Her er de materialer vi ofte anvender selv.

Hvad kan peer-støtte?
Hvad er peer-støtte? Hvilke resultater kan peer-støtte skabe? og hvilken forskel er der egentlig på lønnet og frivillig peer-støtte?

Oplæg: Fælles ramme for peer-uddannelser i Danmark
Skal du uddanne peers kan du starte her. Vi har senere samlet det hele lidt mere hands on. Læs også vores mini guide.

Skal du implementere peers i din organisation?
Hvordan peer-støtte introduceres i en organisation har selvfølgelig en afgørende betydning for, hvorvidt peer-støtte kan skabe de ønskede resultater og virkninger. Er I klar?

Partnerskaber i praksis
Hvad kan man lykkes med i et partnerskab? Få indblik i hvordan partnerskaber fungerer i praksis, hvad der kan skabes sammen og hvor det er nyttigt at være særligt opmærksom i samarbejdet.

Håb, øget selvværd og handlekraft…
Peer-støttens resultater, erfaringsopsamling (2018). Med CHIME som analytisk ramme, undersøger og dokumenterer rapporten, hvordan peer-støtte skaber positive forandringer.
Socialstyrelsens udgivelser
