Vil I samarbejde på tværs om frivillig peer-støtte?

Vi støtter med uddannelse, løn til tovholder og en evidensbaseret frivillig peer-indsats.

Kommuner og foreninger kan nu søge sammen om lokalt at gennemføre den evidensbaserede peer-indsats ‘Vejen til hverdagslivet.’ 

Til og med onsdag d. 23. oktober 2024 modtager vi ansøgninger fra kommuner og foreninger, der vil indgå i et samarbejde med Peer-Partnerskabet om at gennemføre peer-gruppeforløb. Der indgås samarbejde med op til seks lokale partnerskaber. Her kan I læse mere om, hvad vi bidrager med og hvad samarbejdet indebærer.

Vi inviterer lokale partnerskaber til samarbejde om 'Vejen til hverdagslivet"

‘Vejen til hverdagslivet’ er et civilsamfundsbaseret gruppeforløb, der skal styrke mental sundhed og recovery i lokalsamfundet. 

Gruppeforløbet varer 11 uger og henvender sig til mennesker med psykisk mistrivsel og psykisk lidelse. Hver gruppegang er beskrevet i en manual og ledes af to frivillige peers, der selv har erfaringer med kriser og psykisk sårbarhed. Der kan være op til ti deltagere i hvert forløb.

Download ansøgningsskema

Download ansøgningsskemaet, der skal sendes til os senest den 23. oktober. 

Gruppeforløbet er udviklet og effektmålt sammen med en række kommuner, for at styrke det lokale tværgående samarbejde mellem civilsamfund og kommune. Særligt vigtigt er samarbejdet med kommunale §82 tilbud, for sammen at styrke den tidlige indsats imod psykisk mistrivsel og fremme deltagelse i lokalsamfundets fællesskaber.

Effektmålingen har vist, at ’Vejen til hverdagslivet’ har en signifikant bedre effekt end traditionelle indsatser alene i forhold til personlig recovery, funktionsevne og livskvalitet. Samtidig viser forskningsresultaterne, at peer-indsatsen er relevant for mennesker med både lettere og mere alvorlige psykiske vanskeligheder. På nuværende tidspunkt kendes der ikke til andre evidensbaserede tilbud på socialområdet til denne målgruppe.

For at give flere adgang til peer-støtte og udbrede den evidensbaserede model inviterer vi seks lokale partnerskaber mellem kommuner og foreninger til et samarbejde om lokal afprøvning af ‘Vejen til hverdagslivet’. De lokale partnerskaber er en del af projekt ‘Vejen til hverdagslivet’, der er sponsoreret af VELUX FONDEN.

Læs mere om forskningen bag ‘Vejen til hverdagslivet’ her.

Information om rammer og indhold for samarbejdet

Her kan I læse mere om, hvad I skal afklare lokalt for at finde ud af, om det er en god idé at sende en ansøgning sammen. Kravene, der følger med at indgå i samarbejdet, handler dels om at skabe gode rammer for det lokale samarbejde og dels om at sikre, at der ikke sker en afkobling mellem den dokumenterede effekt af ‘Vejen til hverdagslivet’ og de lokale aktiviteter.

Peer-Partnerskabets rolle i samarbejdet

Vi klæder de seks lokale partnerskaber på til lokalt at rekruttere og gennemføre minimum to forløb af ‘Vejen til hverdagslivet.’
Dette omfatter:

  • Vi oplærer en lokal civilsamfundsmedarbejder til at varetage lokal koordinering.
  • Vi uddanner jeres lokale frivillige peers i at anvende manualen til gruppeforløbet ‘Vejen til hverdagslivet.’
  • Vi stiller midler til rådighed for den lokale forening, så det er muligt at varetage de forskellige opgaver, der ligger i samarbejdet.
  • Vi holder løbende netværksmøder for de lokale civilsamfundsmedarbejdere.
  • Begge parter i det lokale partnerskab kan løbende kontakte os for eventuelle spørgsmål og sparring.
  • Vi bistår gerne med at understøtte tværgående netværksmøder eller lign. aktiviteter kommunerne imellem.

Da det lokale samarbejde er en del af vores metodeudvikling, vil vi måle kvaliteten af de lokale aktiviteter i tre af de lokale partnerskaber. Disse udvælges tilfældigt.

For jer begge i det lokale partnerskab

Organisering
I skal have nedsat en lokal styregruppe, som har ansvaret for den lokale fremdrift. I styregruppen skal sidde mindst én repræsentant fra hhv. foreningen samt kommune.

Møder
Vi følger op på jeres ansøgning med et indledende møde med jeres lokale styregruppe, hvor begge parter skal kunne deltage. Dertil kan der aftales opfølgende møder undervejs.

Økonomi
Vi udbetaler et tilskud på 134.212 kr. som udelukkende kan anvendes af den lokale forening. Tilskuddet skal dække mellem 14-20 timer om ugen afhængigt af lønniveauet i 11 måneder.

Tilskuddet udbetales i tre rater. Det første udbetales ved opstarten af samarbejdet. Det andet udbetales, når første forløb af ’Vejen til hverdagslivet’ er gennemført, og det tredje udbetales, når andet forløb er gennemført.

Da det er en del af kvalitetsmodellen, at der er forplejning til grupperne, vil det lokale partnerskab skulle aftale økonomi mht. udgifter til dette samt til udgifter i forbindelse med transport til og fra koordinatoruddannelsen. Vi står for udgifterne i forbindelse med peer-uddannelserne.

Formidling
Det er en forventning fra VELUX FONDEN som finansierer aktiviteterne, at I lokalt er initiativrige i kommunikationsa-rbejdet, når der er resultater, begivenheder eller andet, der synliggør jeres arbejde i det lokale partnerskab. Så vidt muligt skal det fremgå, at aktiviteterne er støttet af VELUX FONDEN.

Informationsmøde 3. september

Der afholdes online informationsmøde tirsdag d. 3. september fra kl. 14.00-15.00. Her kan man høre mere om projektet og  stille spørgsmål. Begrænset antal pladser.

Oplysninger behandles i overensstemmelse med Peer-Partnerskabets retningslinjer for persondata. Link til disse nederst på siden.

Sådan foregår udvælgelsen af de seks lokale partnerskaber

I bedes udfylde ansøgningsskemaet og indsende det til os senest den 23. oktober 2024 kl 24:00

Herefter vil vi holde et online møde med jer i perioden fra den 28. oktober til den 28. november.

Senest den 6. december og eventuelt tidligere vil I få besked om, hvorvidt I er blevet en af de seks lokale partnerskaber.

Har du spørgsmål? Kontakt national koordinator, Simone Mengers for mere information:

Send jeres ansøgning direkte til sime@detsocialenetvaerk.dk

De lokale partnerskaber er gjort mulige med støtte fra VELUX FONDEN

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top