Bliv frivillig

Din sårbarhed er en styrke! Har du fundet vej gennem psykiske udfordringer? Vil du bruge din historie til at skabe håb og hjælpe andre? Så har vi brug for dig!

’Vejen til hverdagslivet’ er et forskningsbaseret gruppeforløb, der varer 11 uger med mulighed for deltagelse i følgeskabsaktiviteter undervejs.

Gruppeforløbet ledes at to frivillige peers, som selv har erfaringer med psykisk sårbarhed, og her kommer du ind i billedet, hvis du har lyst til at støtte andre i at stå stærkere i hverdagen?

Som frivillig bruger du dine personlige erfaringer og forståelse. Det er derfor nødvendigt, at du selv har oplevet psykiske udfordringer. Vores erfaring er, at det gør en stor forskel for deltagerne, at de frivillige selv har mærket udfordringer på egen krop. Det skaber håb at se at andre, der har haft det svært, lever et meningsfuldt liv med overskud til at hjælpe andre. Det kaldes peer-to-peer.

Lige nu mangler vi kun frivillige i Kolding. 

Hvad Forventer vi af dig som frivillig peer?

  • Det kræver ikke nogen bestemt faglig baggrund, men derimod at du har mod på at bruge egne erfaringer med psykisk sårbarhed.

  • Du er et sted i din egen proces, hvor du er i stand til at sætte andre i centrum og trække på egne erfaringer, når det giver mening.

  • Du kan binde dig til at lede et gruppeforløb på 11 uger. Næste gruppe starter til september 2024.

  • Du kan deltage i en uddannelsesweekend i København d. 7-8 september, hvor du bliver klædt på til at facilitere gruppen ved hjælp af en manual, som du kan støtte dig til under hele forløbet.

  • Du er over 18 år.

Hvad kan vi tilbyde dig?

  • Rammerne for at du kan bringe dine personlige erfaringer i spil til at hjælpe andre og samtidig blive klogere på dig selv.

  • Sparring og støtte fra den lokale koordinator så du aldrig står alene med opgaven.

  • Et konstruktivt fællesskab med mulighed for at skabe et nyt netværk.

  • Erfaring i at arbejde med frivillighed, psykisk sårbare og facilitering, som pynter på ethvert CV.

Vil du høre mere om mulighederne for at blive frivillig? Udfyld formularen

Vi beder kun om din mail og dit telefonnummer for at vi kan kontakte dig. Se også vores persondatapolitik.

Mange, der har været frivillige peers, fortæller at de:

  • Er begyndt at se deres erfaringer med kriser og sårbarheder som en vigtig ressource i deres liv.
  • Tænker mindre negativt om sig selv på grund af en diagnose f.eks.
  • Oplever et øget selvværd, bl.a. fordi de har mulighed for at gøre noget meningsfuldt for andre.
  • Føler at de hører til et sted sammen med andre mennesker i modsætning til tidligere at have følt sig anderledes.
  • Har haft noget meningsfuldt at lave i hverdagen.
  • Bruger rollen som frivillig peer som indgang til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet.
  • Har lært nye kompetencer og fået et styrket netværk og CV.

Generelt beskriver mange tidligere frivillige peers, at opgaverne har været en mulighed for at prøve sig selv af, blive klogere på en selv og at opbygge kompetencer, netværk og ressourcer.

Som frivillig peer-gruppeleder i Peer-Partnerskabet skal du facilitere gruppeforløbet “Vejen til Hverdagslivet”. Gruppen afholdes én gang om ugen i 11 uger og varer to timer ad gangen. Derudover skal du kunne afsætte tid til at blive uddannet og til forberedelse sammen med din med-gruppeleder før en gruppegang.

I vil altid være to frivillige tilknyttet en gruppe, og den lokale koordinator står til rådighed gennem forløbet, hvis I har brug for hjælp eller støtte.

Når du har faciliteret en gruppe har du også mulighed for at deltage i andre frivillige aktiviteter i projektet. F.eks. at hjælpe med uddannelse af frivillige, give sparring og være med ude og holde oplæg om projektet. 

I starten af din tid som frivillig peer-gruppeleder, vil du komme igennem en uddannelse, der er tilpasset den opgave, du skal varetage, og som er sammensat for at give dig de bedst mulige forudsætninger for at være frivillig i projektet.

Sådan uddannes du:

  • Uddannelsesweekend
  • 2 x sparringsmøder med fokus på at lede gruppeforløb.

Uddannelsen bliver afholdt lokalt eller nationalt. Du vil selvfølgelig få dækket transport, kost og logi i forbindelse med uddannelsesweekenden. Alt afhængig af antallet af deltagere vil uddannelsen vare én eller to dage, og typisk ligge i en weekend.

På uddannelsesweekenden kommer du til at:

  • Kende til projektets hvorfor, hvad og hvordan
  • Blive introduceret til projektets manual og lære at bruge den til at facilitere gruppen gennem øvelser og dialog
  • Føle at du er en del af et stærkt fællesskab af frivillige peers

I forbindelse med dit første gruppeforløb vil du få vejledning og feedback i forbindelse med to gruppegange, som din koordinator har observeret. Formålet med sparringen er at give dig støtte den første tid og sikre, at kvaliteten af gruppeforløbene bliver holdt.

Næste uddannelsesweekend bliver d. 7.-8. september i København.

Næste gruppe starter til september. 


Mød en frivillig peer

Her kan du møde fire af de frivillige peers, som har ledt gruppeforløbene

Hvad er en frivillig peer?

Peer-støtte er gensidig støtte mellem menneske som i en eller anden grad deler erfaringer med psykiske vanskeligheder eller psykisk sårbarhed.

Som frivillig peer vil man typisk have fået de værste kriser lidt på afstand, og føler sig parat til at bruge det, man har lært af sine kriser aktivt i samarbejdet med andre. Som frivillig peer er man ikke ekspert. Man har ansvar for sine opgaver, men man deltager også i diskussioner, deler af egne erfaringer og lærer af andre.

Hvor kan du blive frivillig?

I 2024 er det muligt at blive frivillig i Fredericia, Kolding, Rødovre og Københavns Kommune. Du behøver ikke nødvendigvis at bo i en af de fire byer for at blive frivillig.

Vil du høre mere? Kontakt din lokale koordinator.

Maria Gjørup Henriksen

Lokalkoordinator i København og Rødovre
Mail: magh@detsocialenetvaerk.dk
Telefon: +45 48 80 87 42

Marianne Nissen Pedersen

Lokalkoordinator i Fredericia og Kolding

På mail: manp@detsocialenetvaerk.dk
Telefon: +45 48 80 87 45

Scroll to Top