Venter du på at blive rask?

Her kan du se eller gense webinaret fra den 1. juni 2021, der handlede om hvad der bringer os mennesker videre i livet, når man lever med psykisk sårbarhed eller har været igennem en svær psykisk krise.

Flere end nogensinde før oplever, at psykisk sygdom og psykisk sårbarhed står i vejen for den tilværelse man drømmer om. De fleste går alene med det. Ofte imens hverdagen fungerer dårligere og dårligere. For nogle bliver hash, mad eller spil en måde at holde uroen væk.

Man kan få god hjælp, der gør en forskel. Men mange oplever, at selv når de værste symptomer og problemer går væk, får man det ikke så godt som man havde håbet på.

Det er næsten altid det samme, der gør at man ikke kommer videre i livet, men det kan tage lang tid selv at opdage – det er en af grundene til, at vi holdt webinaret.

Man kan fx sagtens holde op med at være syg, uden at få det godt. Mange ender med, at hverdagen kun lige hænger sammen. Der er med andre ord forskel på at få et problem under kontrol, og komme videre i hverdagen.

At komme videre i hverdagen, kaldes også recovery-orienteret rehabilitering blandt medarbejdere.

Webinarets
Formål:

Med webinaret ville vi:

  • Gøre det så tydeligt som muligt, at man kan leve et godt liv, også med psykiske sårbarheder.
  • Mange går alene og føler sig forkerte. Det skal der laves om på!
  • Dele faglig og personlig viden om at komme videre i livet.
  • Fortælle om den forskning, der gennemføres i Helsingør og andre byer.

Webinaret henvender sig især til psykisk sårbare, pårørende og medarbejdere – men kan ses af alle.

Se oplæggene:

Del 1: De afgørende faktorer

Her fortæller Klavs Serup Rasmussen, der er projektansvarlig i Peer-Partnerskabet, om de faktorer der har betydning for at bringe en videre i hverdagen, når man lever med psykisk sårbarhed eller har været igennem en svær psykisk krise.

Oplæg ca. 10 minutter + spørgsmål. I alt 24 minutter.

Del 2: Da hverdagen holdt op med at fungere

Christina og Marie er begge frivillige peers i Helsingør, og bruger deres erfaringer med psykisk sårbarhed til at facilitere grupper for andre med psykisk sårbarhed inde på livet. De om deres erfaringer med, hvad der gjorde en forskel for dem og om at stå alene med noget, der er svært at dele med andre.

Oplæg ca. 15 minutter + spørgsmål. I alt 35 minutter.

Del 3: Hvorfor forske i hverdagslivet?

Her fortæller seniorforsker Chalotte Heinsvig Poulsen, fra Forskningsenheden Psykiatrisk Center København, om baggrunden for at der forskes i et gruppeforløb, hvor man mødes med andre, med lignende erfaringer. Samtidig gennemgås et af spørgeskemaerne, der anvendes i effektmålingen af ‘Vejen til hverdagslivet,’ som er det peer-gruppeforløb, forskningen undersøger.

Oplæg ca. 15 minutter + spørgsmål. I alt 35 minutter.

Bonus info

Forståelsen af hvad der gør at man står stærkere i hverdagen og hvad, der bringer dig videre i livet, når man lever med psykisk sårbarhed, byggede oprindeligt på en gennemgang af 7.431 artikler, der samlet pegede på fem temaer, som afgørende. Disse temaer kaldes ofte CHIME, og oversættes på dansk til Forbundethed, Håb, Identitet, Meningsfuldhed og Empowerment.Vi har selv i vores tidligere arbejde, fundet det samme.

Sagt i helt almindelige ord,så kommer man videre i livet, når man har mulighed for at være andet end den, der skal modtage hjælp fra andre, og selv kan bidrage til det, der sker.

Med andre ord er nøglen til at komme videre i livet, at have kontakt til andre end medarbejdere, og lave noget sammen, som ikke handler om ens problemer. Det udelukker ikke, at der stadig er noget man har brug for hjælp til, men man skal ikke kun være den, der får hjælp.

Leamy,M., Bird,V., Le Boutillier,C., Williams, J., Slade, M. (2011) Conceptual framework for personal recovery in mental health: systematic review and narrative Synthesis. British Journal of Psychiatry 199,445-452

Blevet nysgerrig?

Logo PP u baggrund

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top