Vejen til Hverdagslivet
Oplever du, at din hverdag ikke fungerer pga. psykisk sårbarhed, eller har du haft en psykisk krise for nyligt? Er du nået dertil, hvor du har lyst til at lære dine stærke sider bedre at kende og møde nye mennesker?
‘Vejen til Hverdagslivet’, er et forskningsbaseret gruppeforløb, der varer 11 uger. Det er gratis og anonymt at deltage i gruppen. Hvis du deltager på opfordring fra en medarbejder, deler vi stadig ikke oplysninger om din deltagelse med andre.
Du er velkommen til at være med i gruppen, hvis du er over 18 år, og du oplever, at noget ikke fungerer i din hverdag på grund af en psykisk krise eller psykisk sårbarhed. Vi har ingen krav til fx bestemte diagnoser eller lignende, og du bestemmer altid selv, om du vil melde dig til ‘Vejen til hverdagslivet.’
De frivillige, der leder gruppen, har deres egne erfaringer med kriser og psykisk sårbarhed. Det kaldes også for peer-støtte.
Når du deltager i gruppeforløbet, har du også mulighed for at deltage i følgeskabsworkshops, hvor du kan blive matchet med en peer-makker. Sammen bestemmer I hvilke aktiviteter I laver, eller hvordan I har lyst til at støtte hinanden.
Om 'Vejen til Hverdagslivet'
- Et 11-ugers gruppeforløb á to timers varighed inkl. pauser.
- Hver gruppegang følger et fast program.
- Der deltager op til 10 personer i gruppen.
- Deltagelse er anonymt, gratis og frivilligt.
- Gruppen ledes af to frivillige peers, der selv har erfaring med psykiske kriser og sårbarheder.
- Når man deltager i gruppeforløbet, er der også mulighed for at deltage i følgeskabsaktiviteter sammen med andre gruppedeltagere.
- Alt der sker i gruppen er udviklet af mennesker, som selv har haft førstehåndserfaring med psykisk sårbarhed.
- Forskningsbaseret. Mange har oplevet, at gruppeforløbet gjorde en meningsfuld forskel. Vi hjælper hinanden med at finde frem til det, der er vigtigt for os selv, og hvad der skal til for at vores hverdag fungerer – i et tempo, der passer til os selv.
Hent programmet for 'Vejen til hverdagslivet'
I gruppen arbejder vi med
Gruppen skal være et frirum, hvor du kan blive klogere på, hvad der er vigtigt for dig, og hvor du kan blive inspireret af andre, som står i noget af det samme. Alle i gruppen vil kende til at leve med psykisk sårbarhed – også de to frivillige, der leder gruppen.
De centrale temaer er:
- At få mere overblik over, hvad man har lyst til at dele om sig selv med andre
- At undersøge, hvad der vigtigt for en selv – og få inspiration fra andre
- At trække på andres erfaringer og høre hvordan de har oplevet psykiske kriser, psykisk sårbarhed og ofte kontakt med psykiatri etc.
- At prøve at gøre noget nyt, der er vigtigt for dig.
- At blive styrket i at forklare andre, hvad du har brug for, for at din hverdag fungerer for dig.
Hver gang vi mødes, følger vi en fast struktur og tilgang til de temaer, der arbejdes med i gruppen. Det gør det let at vide, hvad der skal ske, og hvad der er af forventninger til én i gruppen.
Alle 11 gruppegange er beskrevet i en manual, der bygger på et forskningsprojekt, drevet af mennesker, som har eller har haft psykisk sårbarhed inde på livet.
Interesseret? Klik på din by og få flere informationer om næste gruppeforløb i din by
Hvad siger andre, om hvorfor de valgte at gå i gruppen?
“Jeg glæder mig til at tale med almindelige mennesker, for jeg er træt af at tale om mine problemer. Jeg vil hellere have redskaber, jeg kan bruge i min hverdag.”
“For mig er det værste, at jeg føler mig ensom, og at jeg svigter andre. Jeg drømmer om mere kontrol over min hverdag, så jeg kan komme videre”
“Jeg er selv begyndt at føle mig ensom og miste troen på mig selv. Man har brug for at være sammen med ligesindede og blive klogere på alt det, man faktisk kan”
Mød en frivillig peer
Her kan du møde fire af de frivillige peers, som har ledt gruppeforløbene
Mød eksperterne: I peer-gruppen er alle eksperter
Jørgen Møller er frivillig gruppeleder i det 10-ugers peer-gruppeforløb ‘Vejen til Hverdagslivet’. For Jørgen er det særlige ved gruppen, at...
Læs artiklenMød eksperterne: Gensidig støtte forbinder mennesker
I Peer-Partnerskabets 10-ugers gruppeforløb ’Vejen til Hverdagslivet’ deltager frivillige peers ligeværdigt med de andre deltagere og der gives ingen gode...
Læs artiklenMød eksperterne: Når det er nok at være sig selv
Peer-Partnerskabets gruppeforløb baserer sig på en manual, der beskriver hvert trin i en gruppegang, minut for minut. For Mick Jagger...
Læs artiklenMød eksperterne: Karina er frivillig peer
Karina Jørgensen er en af de 45 frivillige som har været med til at gennemføre det landsdækkende forskningsprojekt i effekten...
Læs artiklenHvad er en peer-gruppe?
En peer‐gruppe baserer sig på hverdagens erfaringer med, hvad der skaber håb, overskud og troen på, at det er muligt at have et godt og meningsfuldt liv. Tilgangen er derfor anderledes end i fx mestringsforløb eller terapeutiske grupper.
Vi giver ikke hinanden råd i gruppen, men vi lytter. Og vi fortæller aldrig andre, hvad de skal eller ikke skal gøre, fordi vi tror på, at vi hver især bedst kender vores egne styrker og svagheder.
Grundprincipper for gruppen
Håb
Vi tror på, at alle kan få et godt og håbefuldt liv, og at det har værdi at møde andre, der kan inspirere og vise at det er muligt. Vores sprog og øvelser har derfor fokus på det håbefulde og mulige.
Tillid
Vi skal trygt kunne dele erfaringer. Den grundlæggende årsag til, at peer‐støtte kan gøre en positiv forskel, er de fælles erfaringer og den tillid, der opstår som følge af genkendelighed mellem hinanden.
Ligeværdighed
Vi giver ikke hinanden råd i gruppen, men vi lytter. Og vi fortæller aldrig andre, hvad de skal eller ikke skal gøre.
Empowerment
Vi tror på, at vi hver især bedst kender vores egne styrker og svagheder. Peer-gruppearbejdet hjælper os hver især med at tage ansvar for os selv, så vi selv kan finde frem til vores egne løsninger og genvinde kontrol over vores liv. I et tempo, der passer til os selv.
Hvad er psykisk sårbarhed
Psykisk sårbarhed kan optræde i ens liv på mange forskellige måder. Nogle af de mest almindelige er:
- Du har, eller har haft, det psykisk dårligt med forskellige symptomer. Måske har du også fået en diagnose og behandling/støtte.
- Du er i en særlig svær periode i dit liv – fx pga. uddannelse, arbejdsløshed eller sygdom hos dig eller dine nærmeste.
- Måske er der ikke en konkret årsag, men din hverdag er påvirket af, at du har svært ved at finde glæde ved ting, og se en mening med det du gør.
Hvordan skal man have det for at gå i gruppen?
Du bestemmer selv, om du er et sted i dit liv, hvor du søger en forandring.
Sådan her blev vi påvirket af vores psykiske sårbarhed – måske kan du genkende noget af det.
- Angst, Stress, tristhed, lyst til at give op.
- Svært ved at sove og finde ro.
- En følelse af at være gået i stå / ikke vide hvad man kan gøre.
- Tvivl om hvad der er muligt – og hvor meget man kan klare/tåle.
- Mindre sammen med andre mennesker / holder sig væk fra andre
Når man har det sådan, vil man ofte gå alene med mange svære tanker og følelser. Det er helt normalt. Mange har det sådan.
Hvad er peer-støtte?
Peer-støtte er gensidig støtte mellem menneske som i en eller anden grad deler erfaringer med psykiske vanskeligheder eller psykisk sårbarhed.
Ens erfaringer behøver ikke være præcis de samme, for at man kan støtte hinanden på en meningsfuld måde. Forskellige oplevelser kan skabe de samme følelser i os. Under og efter en krise oplever mange for eksempel, at føle sig meget alene. Man kan miste håbet og have svært ved at se, hvordan ens liv kan blive, som man drømmer om. Der kan være mere konkrete erfaringer, som man deler og støtter hinanden i.
Hvad er en 'frivillig peer' ?
Som frivillig peer har man egne erfaringer med psykiske kriser eller sårbarheder.
Man har som frivillig peer typisk fået de værste kriser lidt på afstand, og føler sig parate til at bruge det man har lært af sine kriser aktivt i samarbejdet med andre.
Som frivillig peer er man ikke ekspert. Man har ansvar for sine opgaver, men man deltager også i diskussioner, deler af egne erfaringer og lærer af andre.
Besøg os på Facebook
På Facebook lægger vi løbende nye opslag på og deler fra andre.
Du kan også skrive direkte til os.