Anderledes, værdifulde samtaler med patienterne og nye perspektiver på samarbejdet, der kan benyttes i behandlingsplanlægningen. Det er bare to af de vigtigste erfaringer, personalet på tre psykiatriske døgnafsnit på Psykiatrisk Center Frederiksberg fortæller om i en ny rapport fra Kompetencecenter for Recovery i Region Hovedstadens Psykiatri og Peer-Partnerskabet.
Rapporten kortlægger, hvordan de tre døgnafsnit arbejdede med værktøjet personlige statements som et enkelt, fleksibelt og brugbart værktøj til at styrke patienters stemme i samarbejdet om behandlingsplanlægningen og dermed understøtte en recovery-orienteret praksis. Med kortlægningen kommer rapporten med et bud på, hvordan man kan imødekomme psykiatriens mål om at have patientens perspektiver som udgangspunkt for behandlingen, men den påpeger også, at det kræver organisatorisk vilje og ledelsesmæssig opbakning, hvis patientens stemme for alvor skal have en plads i behandlingsplanlægningen.
Af Marie Vester Koch, Peer-Partnerskabet
”Det var, som om det var nyt for ham at blive set som menneske.”
Sådan beskriver en kontaktperson samarbejdet med en patient med udgangspunkt i personlige statements. Kontaktpersonen var en del af tre pilotprojekter på Psykiatrisk Center Frederiksberg, hvor udvalgte medarbejdere fra tre psykiatriske døgnafsnit afprøvede værktøjet som en metode til at styrke patientens stemme i samarbejdet.
De tre pilotprojekter er nu afsluttet og erfaringerne fra afprøvningen er samlet i rapporten ”Personlige statements som en del af praksis”.
Download rapport og inspirationskatalog
Rapporten kortlægger, hvordan personlige statements kan inkorporeres i daglig praksis i regioner og kommuner, og være et værdifuldt værktøj til at styrke samarbejdet mellem personale og brugere, så brugernes patientens perspektiver er tydelige i planlægningen af den enkeltes forløb. Erfaringerne beskriver et konkret bud på, hvordan inddragelsen af brugere kan styrkes uanset om man arbejder på et psykiatrisk døgnafsnit, i socialpsykiatrien, på beskæftigelsesområdet eller andet. Da afprøvningen er gennemført i den regionale psykiatri, er rapportens fokus på patientinddragelse, der er et af de otte nationale mål for det danske sundhedsvæsen – men kan overføres til alle områder.
Nye perspektiver skaber nye muligheder
“Det fjerner os lidt fra det sygdomsfikserede. Vi har en tendens til at se det syge menneske. Men når man så hører det syge menneske beskrive sig selv som et menneske, så sætter det en proces i gang – oppe i mit hoved i hvert fald. At der er mere i det her end at være syg og indlagt på en psykiatrisk afdeling.” (leder på psykiatrisk afdeling om arbejdet med personlige statements)
Den mest gennemgående erfaring fra de tre pilotprojekter, som bliver beskrevet i rapporten “Personlige statements som en del af praksis”, er, at personalet oplevede at få et redskab, der muliggjorde værdifulde samtaler, hvor patienterne følte sig mødt på en anden måde, og hvor både medarbejdere og patienter fik nye perspektiver på, hvad patienten oplevede. Det skærpede medarbejderens forståelse for, hvad der var relevant at samarbejde med patienten om og gav medarbejderne mere håb, fordi de fik flyttet blikket hen på styrker og ønsker og væk fra diagnoser og problemer.
Om personlige statements:
Personlige statements er fire spørgsmål, som man svarer på som en del af forberedelsen til møder, samtaler o.l.:
- Sådan vil jeg introducere mig selv…
- Det er vigtigt for mig at…
- Jeg vil gerne have hjælp til…
- Så jeg kan…
Når man tager kurset i inddragelses-facilitering, bliver man klædt på til lokalt at undervise i personlige statements og gode møder.
Læs mere om personlige statements her
Fordi personlige statements er et skriftligt værktøj, hvor patientens udsagn bliver skrevet ned, gav det også medarbejderne mulighed for at bringe de vigtige, nye perspektiver med ind i faglige rum, hvor patienten ellers ikke deltager, og hvor deres perspektiver derfor ikke normalt har en tydelig plads. Dermed gav personlige statements patienternes perspektiver en mere direkte indflydelse på behandlingsplanlægningen.
Det var til glæde for både medarbejderne, der oplevede at komme tættere på deres kerneopgave, og patienterne der oplevede at blive hørt og få indflydelse på, at behandlingen blev mere relevant for dem.
Et fleksibelt og enkelt værktøj, der kræver organisatorisk opbakning
I rapporten fremgår det, at afprøvningen af personlige statements i særdeleshed lykkedes, fordi værktøjet er enkelt bygget op og let kan kobles til eksisterende strukturer og etablerede arbejdsgange. Det blev tydeliggjort gennem workshops, hvor udvalgte medarbejdere fra de tre psykiatriske døgnafsnit gennemgik, hvor i deres daglige arbejdsgange, de kunne inkorporere værktøjet.
Dog fremhæver rapporten også, at organisatorisk prioritering og ledelsesmæssig opbakning var afgørende for, at personalet havde rammerne til at afprøve personlige statements i samarbejde med patienterne.
Anbefalinger til andre
Læringen fra kortlægningen samles i rapporten til en række generelle anbefalinger til andre organisationer, der ønsker at afprøve personlige statements i deres praksis. Det kan være i behandlingspsykiatrien ligesom de tre døgnafsnit, men det kan også være i socialpsykiatrien, på beskæftigelsesområdet eller i foreninger i civilsamfundet.
Anbefalingerne gennemgår de vigtigste opmærksomhedspunkter ift. både integrering af metoden overordnet organisatorisk og det lavpraktiske samarbejdet med patienterne i dagligdagen.
Sideløbende med rapporten udgiver Peer-Partnerskabet et inspirationskatalog, der opsamler den vigtigste læring fra de tre pilotprojekter og andre afprøvninger af personlige statements. Derudover kommer inspirationskataloget med en komprimeret version af rapportens anbefalinger, så andre organisationer eller enkelte medarbejdere og teams let kan komme i gang med at afprøve personlige statements i samarbejde med brugerne i deres organisation.
Mandag d. 19. maj 2025 kl. 13.00-14.30 afholder Peer-Partnerskabet webinaret “Brugeren skal være i centrum for de indsatser, der bliver igangsat, men hvordan i praksis?”
Her vil der være oplæg fra Phd. Lisbeth Lauge Andersen, der har forsket i samskabelse og inddragelse samt fra Anna Kristine Waldemar Madsen fra Kompetencecenter for Recovery, der står bag afprøvningen af personlige statements.
Læs mere om webinaret og tilmeld dig her