Simone Mengers, Marianne Petersen og Maria Gjørup Henriksen er ved at opstarte den evidensbaserede frivilligindsats ’Vejen til hverdagslivet.’
Fra forskning til praksis: Opstart af samarbejdet om peer-støtte og det gode hverdagsliv i fire kommuner
Efter fem år med lodtrækningsforsøg og dokumentation af effekterne af peer-støtteindsatsen “Vejen til hverdagslivet,” er arbejdet nu i fuld gang med at omsætte forskningsresultaterne til praksis. Et dedikeret team af koordinatorer skal nu i tæt dialog med kommuner, organisationer og tidligere frivillige peers, om at starte ’Vejen til hverdagslivet’ op flere steder i landet.
Forrige år konkluderede et nationalt femårigt lodtrækningsforsøg, at Peer-Partnerskabets nyudviklede peer-gruppeforløb ’Vejen til hverdagslivet’ gør en signifikant forskel i forhold til deltagernes personlige recovery, livskvalitet og hvordan ens hverdag fungerer.
Forskningsresultaterne kommer på et kritisk tidspunkt, hvor flere og flere i befolkningen mistrives psykisk samtidig med at der har manglet indsatser, som har vist effekt på personlig recovery. På den baggrund har VELUX FONDEN valgt at støtte spredning og forankring af ’Vejen til hverdagslivet’ med seks mio. kroner frem til sommeren 2026.
I gruppeforløbet ’Vejen til hverdagslivet’ mødes man to timer om ugen i 11 uger. Gruppen ledes af to frivillige peers, der selv har erfaring med psykisk sårbarhed og er uddannet til at lede gruppen. Når man går i gruppen, er der også mulighed for peer-to-peer følgeskab.
Allerede i de næste par uger tager vi hul på at mødes med lokale ledere, medarbejdere, frivillige og andre samarbejdspartnere for at drøfte opstart af peer-grupperne og deres sammenhæng med de mange andre gode lokale initiativer.
“Lige nu er vi i gang med en super spændende opstartsfase, men jeg glæder mig særligt til september, hvor gruppeforløbene starter, så jeg kan opleve hvilken forskel, de kan gøre for mennesker og deres hverdagsliv,” siger Simone Mengers, som er national koordinator i projektet.
Målet er at peer-gruppeforløbene starter op igen september i de fire kommuner vi samarbejder med lige nu. Dertil vil vi efter sommerferien opstarte samarbejdet med nye kommuner om lokal drift af peer-grupperne.
Er du nysgerrig på, hvor vi går i gang og hvordan du kan være med som frivillig peer eller samarbejdspartner, er du altid velkommen til at kontakte os.
Her kan du læse mere om projekt ’Vejen til hverdagslivet.’
Peer-støtte er…
Peer-støtte er støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer med psykiske kriser og sårbarheder. Peer-støtte gives på mange måder og i mange forskellige situationer.