Inspiration til inddragelsesfacilitatorer
Denne side er til dig, der er nysgerrig på inddragelsesfacilitering – eller til dig, der allerede har deltaget i et af vores kurser og ønsker at dykke dybere.
Her samler vi viden, erfaringer og inspiration til arbejdet med personlige statements. Du finder praksisnære eksempler fra facilitatorer og peermedarbejdere, der har videreudviklet materialet og omsat det til konkrete metoder i deres daglige arbejde.
Formålet er at støtte dig i rollen som facilitator og styrke borgerens stemme i mødet med systemet – med afsæt i en recovery-orienteret og ligeværdig tilgang.
Læs om nogle af vores facilitatorers erfaringer her
Læs her historier fra inddragelsesfacilitatorer om deres arbejde…
Patrick fandt vejen til ligeværdige møder: ”Dét ville jeg gerne have vidst tidligere.”
For Patrick Kjer har redskabet ‘personlige statements’ gjort det tydeligt, hvad han selv manglede, da han i en årrække gik...
Læs artiklenArbejdet med recovery i Vejle tager udgangspunkt i at styrke borgernes stemme
For medarbejderne i Min Vej i Vejle Kommune var det naturligt at vælge borgernes mødeforberedelse, som den praktiske øvelse på...
Læs artiklenUndersøgelsesprojekt med peermedarbejder og antropolog i spidsen vil styrke patienters stemme
Undersøgelsesprojekt med peermedarbejder og antropolog i spidsen vil styrke patienters stemme I januar 2024 blev et nyt undersøgelsesprojekt med fokus...
Læs artiklenVidereudviklet materiale
Flere af inddragelsesfacilitatorerne har videreudviklet på vores materiale, for at skræddersy det til deres arbejde som facilitatorer. Nedenfor kan du se videreudviklet materiale af to af vores facilitatorer, læse om, hvordan de bruger personlige statements i deres arbejde, samt hvorfor og hvordan det har gavnet deres arbejde som facilitatorer.
Perrnille
Mød Perrnille – peer-medarbejder i Lokalpsykiatrien i Odense
Perrnille arbejder som peer-medarbejder i Lokalpsykiatrien i Odense . Her bidrager hun med noget helt særligt: sine egne erfaringer med psykisk sårbarhed og sin personlige recoveryrejse. For Perrnille handler peer-arbejdet om at skabe håb og vise, at det er muligt at få et godt liv – særligt efter en krise.
Som peer er Perrnille optaget af nærvær, ægte relationer og det ligeværdige møde. Hun sætter ord på de oplevelser, hun selv har haft, og bruger dem aktivt i sit arbejde – ikke som en facitliste, men som en måde at åbne op og inspirere til dialog. Hun møder mennesker dér, hvor de er, og hendes tilgang bygger på respekt, tålmodighed og mod til at være sårbar.
Perrnille har været en del af arbejdet med at videreudvikle på det skriftlige peer-materiale, som anvendes i samtaler med borgere. Hendes motivation for at bidrage kom naturligt: Hun oplevede, at materialet rummede et stort potentiale, men at det kunne blive endnu bedre, hvis det i højere grad afspejlede praksis og de virkelige møder med mennesker. Hun har især været optaget af at gøre sproget mere levende og nærværende – og af at visualisere de personlige statements gennem små tegninger og illustrationer. På den måde bliver materialet lettere at spejle sig i og kan være med til at styrke håbet hos borgerne og inspirere dem til at sætte ord på egne ønsker og drømme – og det har givet hende en følelse af ejerskab og medskabelse.
At arbejde som peer giver Perrnille både faglig stolthed og personlig mening. Hun beskriver det som et arbejde, hvor man hele tiden er i udvikling – og hvor det at give noget af sig selv samtidig giver noget igen. For hende er peer-rollen ikke bare et job, men en måde at være i verden på: med autenticitet, håb og blik for det menneskelige i det professionelle.
Se her de slides, som Perrnille har videreudviklet ud fra peer-materialet.
















Gry
Mød Gry – erfaringskonsulent og inddragelsesfacilitator i psykiatrien
Gry har i mange år arbejdet med brugerinddragelse og udvikling af psykiatrien – altid med udgangspunkt i egne erfaringer som menneske med psykisk sårbarhed og et liv præget af både modgang og håb. I dag arbejder hun blandt andet som medlem af ekspertfølgegruppen i projektet Bedre Liv i Botilbud og som inddragelsesfacilitator hos Peer-Partnerskabet, hvor hun er optaget af, hvordan borgerens stemme kan styrkes i mødet med systemet.
I sit arbejde trækker Gry på en lang og personlig recoveryproces, som begyndte tilbage i 1996, og som har formet både hendes liv og hendes faglige retning. Fra en baggrund i erhvervssprog og et liv præget af social udsathed har hun skabt en ny vej gennem peer-uddannelse, frivilligt engagement og en række opgaver i psykiatrien – som underviser, konsulent og forandringsagent.
Et vigtigt omdrejningspunkt i Grys tilgang er brugen af Personlige Statements – et redskab, der hjælper med at sætte ord på egne ønsker, behov og erfaringer i mødet med det offentlige system. For Gry handler det ikke blot om at dele sin historie, men om at skabe rammer for, at andre kan finde og formulere deres egen. Hun bruger sine erfaringer som løftestang for fælles refleksion, udvikling og empowerment – både blandt borgere og fagprofessionelle.
Som en del af kurset i inddragelsesfacilitering hos Peer-Partnerskabet valgte Gry at producere en video om netop Personlige Statements. Videoen blev til i et krydsfelt mellem behovet for fleksibel formidling, manglende mulighed for fysisk undervisning og ønsket om at skabe et redskab, der kunne bruges bredt og gentagne gange. Trods simple grafiske virkemidler har videoen vakt stor genklang – blandt andet hos Recovery Skolen i Randers, som har ønsket at bruge den i deres undervisning.
Gry ser det som en vigtig opgave at være med til at udbrede kendskabet til Personlige Statements som et recovery-orienteret værktøj, der kan gøre en forskel – særligt for dem, der har svært ved at få deres stemme hørt. Videoen er hendes bidrag til den fælles sag: at styrke borgerens position og gøre psykiatrien mere menneskelig og medskabende.
Se videoen her og bliv inspireret af Grys tilgang til Personlige Statements.
Læs mere om Peer-Partnerskabet projekter her
Projekt fra Tavs Viden til Aktive Partnerskaber
Projekt Fra tavs viden til aktive partnerskaber Projekt ‘Fra tavs viden til aktive partnerskaber’ skal i perioden 2023-2026 tilbyde kurser i inddragelsesfacilitering samt udvikle et nyt kursus for pårørende. Det centrale i projektet er at styrke menneskers egen stemme i samarbejdet med andre, så flere kommer godt gennem psykiske kriser ved at blive mødt af […]Read More
Peers som recovery-guider
Projekt Peers som Recovery-guider Projekt ‘Peers som Recoveryguider’ var et 3½-årigt projekt, der skulle bidrage til, at flere kommer sig ved at udvikle ny personcentreret og recovery-orienteret praksis, hvori peer-støtte er et centralt element. Ud over at udvikle ny praksis, skulle projektet bidrage til implementeringen af den praksis, der udvikles. Med støtte fra: Projektet ‘Peers […]Read More
Om personlige statements
Personlige statements Man kan lave <em>personlige statements</em> når man vil og kan bruge dem til hvad man vil. Personlige statements bruges ofte som støtte til møder med medarbejdere under f.eks. en indlæggelse i psykiatrien, eller til et myndighedsmøde i socialpsykiatrien eller jobcenteret. Man kan også bruge dem til sig selv og det, der ellers giver […]Read More