Ny tilgang til brugerinddragelse afprøves i Region Hovedstadens Psykiatri

Værktøjet til brugerinddragelse, personlige statements, støtter patienter i at træde mere aktivt ind i deres behandling, hvilket giver bedre indsigt i, hvad der er vigtigt for den enkelte og skaber et mere meningsfuldt samarbejde. Det giver både mulighed for at tilbyde det, der er værdifuldt for patienterne, og gør det lettere at udarbejde f.eks. behandlingsplaner. Sådan lød den tydelige konklusion på et kortlæggende samarbejde mellem Peer-Partnerskabet og Kompetencecenter for Recovery i Region Hovedstadens Psykiatri, som nu munder ud i  at personlige statements indgår i regionens daglige praksis.

Af Peer-Partnerskabet

Der er så meget værdi i denne tilgang – det skal vi helt klart arbejde videre med!” – Chefsygeplejerske Pia Døssing, Region Hovedstadens Psykiatri.

I maj 2024 gik Peer-Partnerskabet og Kompetencecenter for Recovery i Region Hovedstadens Psykiatri sammen om at afprøve mulighederne for at implementere brugerinddragelsesværktøjet personlige statements i regionens praksis. Afprøvningen er nu afsluttet, og resultatet er så positivt, at regionen vil arbejde for en videre implementering af personlige statements og dermed fortsat styrke inddragelsen af patienter i deres eget forløb.

Formålet med afprøvningen var –  indenfor rammerne af den praksis man allerede har i psykiatrien – at undersøge, hvordan man gennem personlige statements kan styrke et velfungerende, recovery-orienteret samarbejde mellem behandler og patient, hvor patienten selv har en central rolle i at skabe de forandringer i hverdagen, som er vigtige for den enkelte. Ønsket var, at personlige statements skulle bidrage til at skabe et samarbejde, hvor patienten ses som mere end deres diagnose og problemer, og hvor der tages udgangspunkt i patienternes drømme og styrke, hvilket er afgørende for at komme sig over en psykisk lidelse. 

I afprøvningen deltog fagpersonale og peer-medarbejdere, også kaldet recovery-mentorer, fra tre forskellige psykiatriske afdelinger. Den forløb fra maj-december 2024, hvor det involverede personale inddrog personlige statements i deres daglige praksis i mødet med patienter. Sideløbende mødtes de til workshops, sparring og undervisning, hvor de dykkede ned i læring fra implementeringen af værktøjet. 

Nye perspektiver og bedre samtaler

Konklusionen på afprøvningen var efter den sidste workshop tydelig: de involverede medarbejdere oplevede at få et nyt blik på praksis og dermed også en unik mulighed for at udvikle den. Derudover skabte personlige statements rum for en mere åben samtale med patienterne, hvor der var større fokus på patientens ressourcer og håb. Det bidrog til en styrket relation mellem personale og patient.

Personalet oplevede overordnet, at personlige statements var nemt at gå til og tilpasse de lokale praksisser. Værktøjet medførte derfor et mærkbart løft for både medarbejdere og patienter.

Afprøvningens positive resultater betyder, at Region Hovedstadens Psykiatri nu vil arbejde målrettet på at få personlige statements endnu dybere forankret i den daglige praksis.

Resultaterne fra afprøvningen og det efterfølgende ønske om implementering af personlige statements er et vigtigt skridt i retningen af at sikre, at alle mennesker, der oplever psykisk sårbarhed og lidelser, bliver inddraget i deres egne behandlingsforløb på en måde, der er meningsfuld for dem selv. 

OM PERSONLIGE STATEMENTS 

Personlige statements er fire spørgsmål, der støtter brugeren i at:

  • beskrive sig selv med positive øjne
  • være tydelig om, hvad man har brug for støtte til
  • invitere andre til at hjælpe én på ens egne præmisser

Brugere af personlige statements fortæller, at de ved at benytte arket oplever at få et mere positivt blik på dem selv, samt at få lettere ved at samarbejde med fagpersonale, fordi de tydeligere kan beskrive, hvilken støtte, de har brug for.

Læs mere om personlige statements her

Baggrundsviden

Personlige statements er udviklet af Peer-Partnerskabet med udgangspunkt i Patricia Deegans Power Statements gennem to aktionslæringsforløb som en del af Projekt Peers som Recoveryguider. Projektet er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Randers Kommune, Psykiatrien Region Nord, Psykiatrien Region Sjælland og Regions Hovedstadens Psykiatri.

Projektet var støttet af TrygFonden.

Læs mere om Projekt Peers som Recoveryguider og de to aktionslæringsforløb her.

Scroll to Top