Kære frivillige peers, I dag er det jeres dag

Kære frivillige peers

I dag er det ’Frivillig Fredag.’ Dagen hvor landets foreninger, organisationer og frivillige fællesskaber hylder de frivillige initiativer rundt om i Danmark. I 2020 er det nationale tema for Frivillig Fredag – ’Bæredygtige Fællesskaber’, som er et af FNs globale Verdensmål for 2030. Bæredygtige fællesskaber kan se ud på mange måder, men de handler alle sammen om at få idéer til at vokse og gro.

Vi har skrevet det her brev til dig og de andre frivillige peers for at takke jer.

For os er det tydeligt, hvordan I bidrager til et godt eksempel på et bæredygtigt fællesskab. Når I møder deltagerne, er det jeres og deres ressourcer, der er i centrum, og der skabes handlekraft, fordi vi har fokus på potentialer. Som peers tager I hånd om svære problemstillinger, og skaber grobund for nye dialoger.

Og så er vi et fællesskab, hvor nye mennesker jævnligt inddrages og involveres. Det hele er båret af jeres engagement og egne erfaringer.

”Som frivillige peers er I med til at skabe nye innovative løsninger for mennesker, som har det svært. I går forrest med fanen, og træder ny grund,” siger Elisabeth, som er lokal frivilligkoordinator i Fredericia. 

Alle de erfaringer, som det levede liv med psykisk sårbarhed har givet i bagagen. Alt det som I er gået igennem, gode og dårlige erfaringer, bruges aktivt. I dag er I et sted i livet, hvor I har overskud til at dele ud af jeres livserfaringer med deltagerne i grupperne. I er levende eksempler på, at det er muligt at tage hånd om livet og få en god hverdag. I bringer håb og optimisme. I peergrupperne har I fokus på jeres egne styrker, og hjælper deltagerne med at få fokus på at alt det de kan. Som peermakkere står I til rådighed for at hjælpe gruppedeltagerne ud i andre bæredygtige fællesskaber ved at tilbyde følgeskab, når der er brug for en ligesindet til at give støtte og opmuntringer.  I er alle med til at løfte Peer Partnerskabets vision og tro på, at alle mennesker kan komme sig, så de kan være noget for andre. Mange af gruppedeltagerne får mod til at gå ud i deres lokalsamfund og prøve nye ting. Melde sig ind i foreninger, starte på et nyt frivilligt arbejde, og meget mere.

”Alle I frivillige peers i Peer Partnerskabet skal takkes for at stå frem og bruge jeres erfaringer aktivt. Det kræver enormt mod at sætte sig selv i spil på den måde. Jeres indsats har enorm tyngde”, siger Trine, som er frivilligkoordinator i København.

Som peers åbner I op for nye dialoger, hvor der gøres plads til håb og drømme for fremtiden. I skaber et trygt og ligeværdigt rum, hvor mange deltagere opdager, at de for første gang i deres liv, kan sætte ord på deres udfordringer og de svære ting i livet. I ved, at det kan være rigtig svært at række ud, og erkende at man har en psykisk sårbarhed, og at man har brug for nogen at tale med. Det er et stort problem, at der i Danmark er et så stort tabu forbundet med psykisk sårbarhed, men som peers er I med til at nedbryde tabuer ved at give plads til, at vores deltagere tør tage skridtet og fortælle, at de har en psykisk sårbarhed.

I er rummelige, og giver plads til, at alle kan komme i grupperne lige præcis som dem, de er. Alle deltagere inddrages og føler sig set og anerkendt. Alle typer af mennesker krydser veje på tværs i peergrupperne, hvor nye fællesskaber opstår med mennesker, som måske ikke ville have mødt hinanden, hvis ikke det var for jer peers. I inspirerer deltagerne til at se på livserfaring med nye øjne. I inspirerer og viser vej.

”I peer-gruppeledere og peermakkere er kernen i hele projektet om peergrupper. Vi kunne ikke gøre det uden jer. I skal takkes for, at I hver især bruger jeres enorme styrke og evne til at dele ud af jeres personlige erfaringer. Det som har gjort rigtig ondt, som er blevet en del af livsbagagen, vil jeg gerne takke jer for, at I giver som en gave til Peer Partnerskabet som projekt”, siger Tine som er frivilligkoordinator for Peer Partnerskabet i Helsingør.

Så endnu en gang tak for jer! Vi glæder os til alt det spændende, vi skal lave sammen i fremtiden…

Kærlig hilsen Projektkontoret – Elisabeth, Trine, Tine, Klavs og Marie

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top