Organiseringen af indsatsen er et af de første spørgsmål, der skal afklares
Uanset hvorfor peer-støtte er blevet relevant, er spørgsmålet om, hvordan man organiserer indsatsen, et af de mest grundlæggende spørgsmål, som bør overvejes tidligt i planlægningsfasen. Der er stor forskel på, om peers skal være en del af et fagligt team, eller om aktiviteterne skal foregå i en anden organisation i civilsamfundet. Samtidig har organiseringen af peer-indsatsen stor betydning for, hvad peer-støtte kan bidrage med i menneskers recovery samt ens organisations videre udvikling.
Her gennemgås de tre mest almindelige modeller for organisering af peer-støtte, med fokus på de forskellige styrker og risici som følger med. De tre modeller, som gennemgås, kaldes integreret, udgående og uafhængig.
Peer-Partnerskabet. (2024). Organiseringen af peer-støtte. Gennemgang af tre modeller for organisering af peer-støtte samt muligheder og begrænsninger.
Gennemgang af tre modeller for organisering af peer-støtte
Skal I ansætte peers? Trin-for-Trin Vejledning
Denne vejledning er til medarbejdere og ansættelsesudvalg i organisationer, der skal ansætte peer-støttemedarbejdere. Vejledningen baserer sig på erfaringer med at ansætte peer-støttemedarbejdere både inden for den regionale psykiatri og i kommuner. Disse erfaringer er blevet sammenholdt med internationale erfaringer.
Vejledningen beskriver ikke beslutningsprocessen i forhold til at ansætte peers. Brug i stedet en af de nedenstående vejledninger.
Peer-Partnerskabet. (2024). Trin-for-trin vejledning til ansættelse af peer-medarbejdere.
Trin for trin. Ansættelsen af peermedarbejdere
Implementering af peer-støtte
Hvordan peer-støtte introduceres i en organisation har afgørende betydning for, hvorvidt peer-støtte kan skabe de ønskede resultater og virkninger. Denne rapport opsummerer erfaringer med at ansætte peer-medarbejdere i kommuner og regioner i perioden 2015-2018.
Erfaringerne sammenholdes med de styrelsesmæssige implementeringsanbefalinger for at bidrage til – samt at nuancere – den eksisterende viden omkring vellykket implementering af peer-støtte.
Johansen, G. K. (2018). Implementering af Peer-Støtte – Erfaringer og anbefalinger fra Projekt Peer-Støtte i Region Hovedstaden. Projekt Peer-Støtte i Region Hovedstaden v. Helsingør, Rudersdal og Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes Fællesråd, Det Sociale Netværk samt Region Hovedstadens Psykiatri.
Vi har medtaget en enkelt styrelses-vejledning, da den er brugbar i de fleste organisationer.
Peer-støtte på det psykosociale og psykiatriske område. En inspirationsguide til udvikling og implementering af peer-støtte.
Inspirationsguiden beskriver de væsentligste overvejelser, man kan gøre sig, hvis man vil skabe vellykket peer-støtte i professionelle tilbud. Guiden indeholder også gode råd og konkrete redskaber til udvikling og implementering af peer-støtte.
Guiden er ikke udviklet af Peer-Partnerskabet, men kan anbefales som en ‘grundbog’ i implementering af peer-støtte.
Socialstyrelsen (2016). Peer-støtte på det psykosociale og psykiatriske område: En inspirationsguide til udvikling og implementering af peer-støtte.