Region Hovedstaden (RHP)

Her kan du downloade de syv redskaber fra ‘Guide til et godt hverdagsliv’ (2. udgave) i en printervenlig udgave.
Guiden anvendes bl.a. af Region Hovedstadens Psykiatri, Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune.

Icon
#1 Tidslinje - hvad er der sket (RHP)

Tidslinjen kan bruges til at forstå og skabe mening i det, der er sket. Det gør det ofte lettere at være i den situation, man er i. Samtidig kan tidslinjen hjælpe dig med se, hvad og hvem der er vigtige i dit liv.

Icon
#2 Dagbog - find dine egne ord (RHP)

Det hjælper at udtrykke sig kreativt, når man skal komme sig. Hvis du har det godt med at skrive, er en dagbog let at gå i gang med. Skrivning samler tankerne og er med til at sætte ord på begivenheder og følelser.

Icon
#3 Tryghedsplan – Få fod på hverdagen (RHP)

Du kan bruge en tryghedsplan til at være opmærksom på, hvad der giver dig overskud. Planen kan også bruges til at skelne mellem situationer, du selv kan klare, og hvornår du har brug for hjælp fra andre. Del din plan med dem, du gerne vil have støtte fra.

Icon
#4 Ugeoverblik (RHP)

Du kan lave et ugeoverblik her, på en serviet, et stykke papir, eller hvad du nu har lyst til. Du kan også bruge din telefon. Alt er ikke lige let. Du kan markere, hvad der giver eller kræver energi, med minusser og plusser.

Icon
#5 Netværkskortet – Få øje på menneskene i dit liv (RHP)

Du kender mennesker på forskellige måder. Skriv dem ind i netværkskortet, så du husker dem og får overblik. Hvem kan du være
dig selv sammen med? Hvem er bedst til en bio-tur? Hvem vil være en støtte, hvis du har det skidt?

Icon
#6 Personlige mål (RHP)

Her kan du skrive om dine drømme for fremtiden, og hvad du føler dig parat til at tage hul på. Skriv også, hvad du har brug for, at andre hjælper dig med. Det er ikke vigtigt, om alting lykkes, som du skriver her, men at du finder ud af, hvad der fungerer for dig. Prøv dig frem. Du kan lave nye personlige mål senere.

Icon
#7 Personlige Statements (RHP)

Her beskriver du, hvem du ser dig selv som og hvad der er vigtigt for dig, i dine egne ord. Samtidig skriver du også, hvad du gerne vil have hjælp til, uden at sige hvad hjælpen skal være. Det giver medarbejderne mulighed for at bidrage med deres viden og erfaringer. Sammen kan I beslutte, hvad I gør.

Scroll to Top